Thursday, 1 December 2016

Baru tapi lama dan sama


Ada apa di sebalik tembok itu , dibawah matahari itu  dikelilingi lampu ala2 macam super2 je ...merindui masa2 zaman (nana) belajar kat kajang dan zaman nak masuk sekolah sukan la kononnya  berlari sambil kutip angin . 
Sekarang mampu melihat tapi semangat positif 49% nak buat tu ada cikit lagi nak cukup kan kuota 100% je ,  rasa kali terakhir berlari dekat tasik metropolitan 2 pusingan non stop tapi terkedek2 ahaks .Paling malas pergi pusing2 desapark city ,makan donut sebijik 40senx3 abis tawaf  settel ." Malaysia sihat gaya hidup aman rakyat bahagia "

Manusia sentiasa berubah ke keadaan yg mengubahnya ? Tempat baru kena la wajib positif melainkan kamu dapat hijrah negara orang itu baru survival the great . Sekarang semua masih terasa ,masih banding2 kan (past is past

Nikmat apakah yg  masih kamu dustakan ? Itu persoalan aku dan aku kena jawab sendiri .

Bila direnungkan ,sebenarnya aku yg rugi mensia2 kan masa yg diberi .betapa dekatnya aku untuk belajar ilmu dan semasa (H) menjadi insan ,melalui apa yg aku alami .hishh teruknya . 





biar gambar huraikan ...
.mood: mata memandang awan sambil tangan dibelakang kepala 

Friday, 19 August 2016

ilmu mata

"Nikmat apa yang masih kamu dustakan ?sesungguhnya  mereka alpa dan sombong dengan nikmat yang telah diberikan . "
Yang ni la yg selalu aku pikir dan yg terllintas dalam otak :) Adakah aku termasuk dalam golongan yg rugi yg selalu lupa akan kebesaraan Allah s.w.t .
Dugaan dan ujian silih berganti tapi aku rasa manusia kat syria/palestine lagi terseksa ujian mereka .

2016 kembali buat rujukan tempat familiar itu , banyak sangat memori tercipta ahaks ! dekat situ la jumpa perbagai masyarakat , harap pakcik2 & makcik2 yg selalu borak walaupun tiap kali datang berlainan begitu juga mereka kot :) sihat walafiat lagi .

rasa 2016 inilah paling rare sekali , 4 pagi emergency ke sana . Mana2 doktor 'oncall' @ tidak anda memang hebat bukan disebabkan bidang kerja tapi sebab kamu semua tahu erti tanggung jawab .

Sampai bila x pasti , ikut rentak dan lalui dengan selamba hahaha
ubat dah bertukar tergerak nak cari info dan kesan ,hurmm dia punya isi kandungan buat aku menghargai
http://patient.info/medicine/fusidic-acid-eye-drops-fucithalmic  .

terima kasih terima aku datang sini lagi dan lagi ,dari aras 4 turun aras 3 plak . Itu adalah Hospital Selayang .


hehe #bbyhanis pon ada story emergency kat hospital cameron highland .


Tuesday, 9 August 2016

seek to old


intai-mengintai dari jarak dekat ...sebelum ni penuh dengan burung2 perantau feel tu wah best rasa pergi bercuti plak.
 sekarang dah susah nak nampak burung hijrah ,kesian tempat habitat dia nk singgah RnR dah de .nasib ada taman lagi yg sekangkang kingkong tu.. akan datang xpasti,

"betapa .....
di bumi ini ku melangkah
ke utara selatan timur dan barat
ku jejaki "

la la la la




 



Monday, 18 July 2016

SIMBOLIK



Sejak bila diubahsuai x pasti sebab sejak konon mencari rezeki ditempat lain rupanya negeri sendiri lagi bagus #bukankenegerian .Motif dulukala nak cari pengalaman "luaskan mata dan ilmu" sekarang ter'menetap' kat sini keluar PAGI sebelum matahari , balik selepas BULAN timbul .

Asal balik tengok tengah renovate kat mana2  tapi sebab x amik tahu tu yg jadi x tahu . Sekali dah siap wah tiba2 bangga plak . Mungkin sekarang baru sistem nak move up kalau dulu semua tempat mana2 negeri lebih kurang je ,jadi kat situ kelainan dah ada .Satu sifat berfikir dr luar kotak kebiasaan :)

Dulu area sebelah kanan ala2 hutan kecil sbb sebelah sana ada taman reakasi , yg ada bangunan sebelah kiri je tu pon brpe je . sekarang makin  byk proses bina roboh . ingt rumah tepi jln tu .
 


#akubilalagi .
#kipasusahmati

Niat dah ada cuma  langkah je belum angkat , byk faktor juga .



 

* apa yg di list tu kadang kala x mark langsung .
* niat ada kalau x gerak x anjak pon

Friday, 15 July 2016

untukmu

 selalu si kecil cuba membaca apa yg dia belajar kat taska ,pelbagai surah juga :) .. mmg susah nk paham pelat dia tp ni doa ni main agak2 dia selalu baca <3
Alhamdulillah  الحَمْد لله.

Dia doa kn aku so aku kena la doa kan dia baik2  






 Ya Tuhan Kami berikanlah kefahaman baginya dalam urusan agama ,serta ajarkanlah dia ta'wil (alquran) .

Tapi doa (percakapan) itu la doa yg selalu kita sebut untuk sikecil dalam alam dunianya .





kasih yang sebenar hanya wujud dalam diri individu bukan persekitaran .

Tuesday, 14 June 2016

Aku bukan la si lobak

Menjadi hebat seperti si lobak tanpa menunjukkan hasil yang luar biasa , adakah sebab sifat semulajadi ? 

Peas in a pod  dimanakah buku itu ? yang selalu dibacakan hari2 :) 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Motif rasa diri ni down , rasa nak sesuatu yg hebat berlaku tapi takut nak melangkah itukah sifat negatif yg lahir dari diri sendiri .

macam apa yg dilihat rasa kena batang hidung sendiri 

USAHA & DOA 

Usaha +Doa  = ORANG MUKMIN
Usaha + Tanpa Doa = ORANG SOMBONG 
Tiada Usaha + Doa = ORANG YANG MALAS . 




*bangkit la wahai manusia yg alpa :(
 



Wednesday, 11 May 2016

nak juga nama cabin

cabin steak house 



saje nak test makan kat situ sebab selalu lalu tapi x pernah nak singgah . coz baik g pasar malam jln kuching . boleh cuci mata sambil makan :)
so terberhenti nak rasa . not bad la ,  biasa2 cuma ada function band tu yg best . waktu x ingat tapi rasa hujung mggu kot 8pm .

menu aku chop sbb memang suka makan western ,jenis x kisah makan apa2 cuma bab nasi aku serius cerewat , nasi dia lembik la , ada keras , ada hangit , nasi ada bau la ... nasi bryani aku OK :)
nasi tu untuk si kecil nasi goreng cina .. tp ada mayonis yg berkaler . isi dia boleh la banyak juga mungkin masa tu belum ramai kot ...







*bufet ramadhan smile poket 


 adoiii tiba mood nak layan cter kartun ni plak .. Cerita ni memang  episod banyak  dgn tajuk kemasyarakatan so far boleh la melayan .
kanak2 yg bijak bersosial ,bermain TANPA gajet ...Boleh #toleh belakang 
kisah kanak2 dlu tahun 1990-2000 alangkah seronoknya  
cerita ni sbb sedikit sebanyak boleh terkenang kisah2 dlu :) 
naik basikal pusing 1 kampung tanpa takut di culik ;( 
 pergi gunung tracking , tangkap ikan , masuk hutan konon jd mcm tarzan 
kawasan lapang tempat main layang2 atas bukit @ kaki gunung hahaha bajet best plak walau x seberapa.
 
sekarang bila cari balik tempat main dulu dh jadi sekolah , resort ,mana yg hutan dah mmg x de la . yg ada tasik pon dh jadi rumah private ... 
banyak sangat berubah . Generasi skrg semua x jumpa ... sorry yea ank2 zaman millenium masa lepas x akan sama masa skrg 

sekolah rendah dlu ada simpan koleksi mini patung kalau x silap . skrg mungkin dah ghaib sbb jenis kecil2 je . ok setiap sabtu ptg akan layan ... 






*umur je makin meningkat tapi sikap kanak2



Thursday, 28 April 2016

untuk apa ini ?

dulu pernah cuba tapi sebab malas a.k.a kemalasan jadi begini . skrg baru nak mencuba balik . Agak2 la tulang kalau dalam tanah tu dah jadi apa bila baru nk sibuk bertatih .



Wednesday, 27 April 2016

Semalam

Bila diberi kita x hargai ,kesiannya bila cuba toleh kembali .Ia tidak tahu apa2 tentang dunia nyata lagi kejam .

Perkembangan masih "golden age" sgt suci . banyak pepatah & falsafah tp masih sikap sama ibarat angin melintas sepintas2nya :)

Jam yang sama
waktu yang sama
jenis  yang berbeza
manusia yang pilih
mahal @ murah
fungsi sama
hidup kini untuk menikmati !


Friday, 12 February 2016

kisah yang tiada kena mengena ~

bila tgk draf date 2013 wah apa sebenarnya nk nak remark ..
 saje buat pening kepala/sakit kepala mana tahu boleh dpt mc .. hidup dlm dunia kerja mmg kena pandai berlakon supaya dpt keyakinan yg postif baru la manusia suka

*buah jagus lama x nmpk n rasa nk makan plak

no.giliran belum naik mari coret2

oh begini rupanya cara nk minta surat pengesahan yg kita kje dgn kompeni ni.. Alahai kenapa merumitkan keadaan... rasa dah hantar email 2 m...